L'Hospitalet

Rebuig a la supressió dels jutjats de violència de gènere a L'H

  • Actualizado:
  • Creado:

Els socialistes estem en contra d'eliminar uns jutjats que ja amb prou feines poden cobrir les necessitats de la ciutat de L'Hospitalet, que tenen una sobrecàrrega de més del 25% en el número de casos de violència de gènere.

Per això, donem el nostre suport a aquesta declaració institucional del Ple Municipal de gener.

La Llei contra la Violència de Gènere va habilitar jutjats de Violència de Gènere (VIDO) a cada localitat, per tal de facilitar el procés, comptant que moltes dones acostumen a no denunciar o a retirar les denúncies.

Però ara el TSJC ha desenterrat una proposta de 2016, que es va aconseguir aturar gràcies a les mobilitzacions feministes i de partits com el PSC, per comarcalitzar els jutjats VIDO, fent desaparèixer aquesta competència a escala local amb la justificació de l’escassa càrrega de treball d’alguns d’aquests jutjats, tot i que previsiblement comportaria la sobrecàrrega d’altres. Aquesta mesura tampoc no resolc les retallades que aquests VIDOS locals han estat patint per poder dur a terme la seva tasca.

La proposta del TSJC és suprimir els jutjats VIDO de: L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Martorell, Santa Coloma de Gramenet, Mollet del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Cerdanyola del Vallès i Rubí.

Pel que fa a L’Hospitalet de Llobregat constatem que els jutjats de VIDO , tenen una sobrecàrrega de més del 25% en el número de casos de violència de gènere fent evident la necessitat de seguir comptat amb un servei que ja amb prou feines pot cobrir les necessitats de la ciutat, i que ha de ser sempre de proximitat.

Davant d’una situació com l’actual, on són assassinades desenes de dones cada any al nostre país, els jutjats de Violència de Gènere no poden desaparèixer de la proximitat de les dones que més ho necessiten. La redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de I‘atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista sinó que han d’apostar perquè siguin els òrgans judicials especialitzats en violència de gènere aquells que es desplacin pel territori.

En aquesta declaració institucional, l'Ajuntament de L’Hospitalet:

- S'oposa a la proposta de comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona del Tribunal de Justícia de Catalunya a data de l’1 d’octubre del 2019.

- Sol·licita, al Ministeri de Justícia de l’Estat Espanyol i la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya, la no suspensió i trasllat dels jutjats de violència sobre la dona tal com es proposa al document de “Comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona” del Tribunal de Justícia de Catalunya.

- Sol·licita a ambdós governs la proposta d'afavorir i augmentar els recursos i mitjans per facilitar l'accés de les víctimes de la violència de gènere a l'empara judicial, i que aquest extrem en el cas de l'àmbit judicial implica aproximar els òrgans judicials a les víctimes.

- Sol·licita a les mateixes institucions que prioritzin la lluita contra la violència masclista per erradicar aquesta xacra.

 

 

Ficheros adjuntos: