L'Hospitalet

“L’única forma de solucionar el conflicte en Catalunya és per la via de la negociació, el diàleg i l’acord. L’alternativa és un pacte federal"

  • Núria Marín
  • Actualizado:
  • Creado:

La primera secretària i alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, intervé en la sessió inaugural de la trobada de Federalistes d'Esquerres: “És necessari una reforma constitucional que faci d’Espanya un Estat federal".

Des de la Federació del PSC de L’Hospitalet valorem molt positivament la trobada “Per una Espanya federal en una Europa federal”, que va organitzar Federalistes d’Esquerres el passat dissabte 6 d’octubre a la nostra ciutat i que va comptar amb mig miler de representants de la família federalista de tot Espanya.

Els socialistes de L’Hospitalet hem participat en els diferents grups de treball d’aquesta trobada on hi han estan presents representants d’entitats federalistes d’Andalusia, Aragó, Comunitat Valenciana, Castella i Lleò i Cantàbria. L’objectiu de la jornada ha estat analitzar les perspectives del moviment federalista a Espanya i a Europa, així com remarcar la importància de promoure solucions dialogades a la situació política actual des del pacte i el respecte a les diferències.

Els socialistes sempre hem defensat que el federalisme és la solució per millorar l’autogovern i la convivència, perquè es tracta d’acceptar la diversitat per reforçar la unitat. Per això, creiem que ara més que mai cal abordar una reforma urgent de la Constitució per avançar cap a un model territorial federal que ens ajudi a trobar vies de solució coherents per sortir de la crisi territorial i social que viu Catalunya.

La primera secretària de la Federació i alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, va ser una de les ponents de la sessió inaugural d’aquesta trobada. A parer seu, “és necessari una reforma constitucional que faci d’Espanya un Estat federal, respectuós amb la realitat plurinacional, pluricultural i plurilingüística de l’Estat”.

La reforma constitucional que proposem els socialistes assegura el reconeixement de la identitat nacional catalana, de la seva singularitat en el marc espanyol, que permeti conciliar el nostre autogovern de la forma més àmplia possible amb el nostre compromís amb España i Europa, tal com es recull en la Declaració de Barcelona que van signar PSC i PSOE.

“Volem un acord federal per avançar sense trencar, coherent amb els nostres valors de llibertat, igualtat, fraternitat i solidaritat”, afirma Núria Marín, que afegeix que “la voluntat de diàleg sobre el contingut de la reforma i la necessitat de trobar els acords necessaris ha estat sempre una de les prioritats dels socialistes”.

Amb el govern socialista de Pedro Sánchez s’ha obert un nou marc de relació i de diàleg amb Catalunya, que el president de la Generalitat Quim Torra ha d’aprofitar en cop d’amenaçar al Govern d’Espanya de retirar-li el suport parlamentari si no presenta en un mes una proposta de referèndum d’autodeterminació. Els socialistes defensem el compliment de la llei i rebutjarem la via unilateral i il·legal, que volen tornar a imposar.

Estem davant d’un problema polític que només pot trobar solució a través del diàleg, la negociació i l’acord. L'alternativa és un pacte federal. Cal recordar que la paraula Federalisme ve del llatí foedus, és a dir pacte”, explica la primera secretària de la Federació, que creu que en el federalisme se situen les millors solucions per reconèixer, respectar i integrar les diverses aspiracions nacionals que conviuen a Catalunya i Espanya.

“Els socialistes no ens resignem a veure com s'agreuja la divisió entre els catalans i la resta d'espanyols, alimentada per radicalismes i contínues provocacions, entre els que estan a favor de l’immobilisme o del rupturisme”. Una societat dividida per meitats en dos blocs enfrontats serà incapaç de trobar l'acord necessari que serveixi per desembussar un procés de reconciliació i reformes, que ha d'estar presidit pel respecte a la legalitat vigent i als mecanismes i majories previstes per canviar-la.

Després de més de 40 anys de vigència de la Constitució de 1978, cal abordar una reforma de la Carta Magna. A més de la necessària modernització i actualització del text, la transformació d'Espanya en un Estat plenament federal ha de servir també per aprofundir en la seva essència democràtica i per garantir el seu caràcter social, responent als anhels de canvi d'una majoria de catalans, així com d'una majoria d'espanyols.

Ara és el moment de començar a debatre en profunditat sobre la reforma de la Constitució en la comissió territorial que el PSOE ha posat en marxa al Congrés. “No serà un procés fàcil, però cal dur-ho a terme si volem avançar cap a un model territorial federal”, conclou Marín.